Ce înseamnă Comunicarea Utilă și Cum să faci să o ai
08/22/2019Ce planuri ai în această toamnă?
09/05/2019Comunici agresiv? Află ce pierzi când faci asta!
Majoritatea lucrurilor în viață au o parte bună și o parte rea în funcție de perspectiva, atitudinea, experiențele și crezurile fiecăruia.
Lucrurile în exces dăunează. Dacă adori prăjiturile cu mousse de ciocolată și mănânci patru în fiecare zi, zahărul care va intra în tine îți va omorî celulele. Dacă stai prea mult pe rețelele de socializare, pierzi realitatea. Dacă nu știi CUM să comunici, pierzi relațiile și oamenii de lângă tine.
Poate fi Comunicarea bună sau rea?
Aș evalua-o, mai degrabă, Eficientă și Ineficientă.
Îți scriu azi despre cea din urmă, pentru că despre prima ți-am tot spus. Și o să îți mai spun.
Comunicarea Ineficientă poate fi de trei tipuri: pasivă, agresivă și pasiv-agresivă.
Când îți exprimi opiniile, gândurile într-un mod în care drepturile sau crezurile celuilalt sunt negate sau destabilizate, comunici agresiv.
Când ai în minte că singurul mod prin care îl poți convinge pe celălalt este de a-l controla, impune, constrânge, intimida, comunici agresiv.
Când crezi că doar tu ești „miezul conversației”, comunici agresiv.
Când spui: „Eu am întotdeauna dreptate!”, „Eu nu greșesc niciodată. Tu ești de vină.”, „Taci că eu vorbesc acum!”, „Tu ai greșit, tu să rezolvi”, „Problemele mele sunt mult mai importante decât ale tale”, „Să faci cum zic eu, ai înțeles?”, comunici agresiv.
Tot în categoria comunicării agresive fac parte și situațiile din Social Media.
Un exemplu simplu: Când accepți cereri de prietenie pe Facebook sau permiți Follow pe Instagram iar noii prieteni și urmăritori își oferă marea libertate de a-și da la o parte bunul-simț (în cazul în care l-au avut vreodată), permițându-și să scrie în acel Chat vrute și nevrute, în fiecare oră, în fiecare zi chiar dacă tu nici măcar nu ai văzut acele mesaje. Și chiar dacă ai văzut și n-ai răspuns într-o zi sau două, e clar că este sub interesul tău.
După o astfel de atitudine, așa zisul prieten primește Block sau Unfriend, iar apoi se înfurie și caută alt mijloc de a-ți scrie și de a te certa pentru ce ai făcut. În opinia lui, tu nu ai procedat frumos.
Insistența este agresivă!
Pe lângă cuvintele folosite de comunicatorul agresiv, adaug și non-verbalul: arătarea cu degetul, privirea fixă, mersul nervos, invadarea spațiului intim.
De asemenea, și tonul vocii înalt și ritmul alert agresează.
Așa cum spuneam în prima propoziție, majoritatea lucrurilor au părți bune și părți rele.
Partea bună la acest tip de comunicare este posibilitatea de a obține în mod rapid ce îți dorești de la om. Practicată în mod constant, are siguranța îndepărtării de oameni deoarece comunicarea agresivă provoacă teamă și furie în omul căruia îi comunici.
Adaug că acest tip de comunicare apare la omul care se simte superior celorlalți, omul care vrea să domine, omul care nu își poate asuma responsabilități și omul cu încredere minimă în el însuși.
Dacă vrei să știi și despre Comunicarea Pasivă și Comunicarea Pasiv-Agresivă, scrie-mi. Îți pot scrie și despre ele.
Acestea fiind spuse, îți doresc să fii blând, asertiv și răbdător cu tine și cu ceilalți.